ABD’nin eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, tartışma yaratan anı kitabında Başkan Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararını alma sürecini de anlattı. Kitaba göre Trump Suriye için “Ben kalmak istemiyorum çünkü Kürtlerden hoşlanmıyorum” dedi.
Trump yönetiminin eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın Beyaz Saray’da görev yaptığı döneme ilişkin anılarını kaleme aldığı tartışmalı kitabı, yarın piyasaya sürülmesi öncesinde internete sızdırıldı. Bolton, ‘The Room Where It Happened’ (Olayın Gerçekleştiği Oda)’ isimli kitapta Trump yönetiminin Türkiye, Suriye ve Kürtlerle ilgili karar alma süreçlerini de kendi perspektifinden anlatıyor. Erbil’den yayın yapan Rudaw sitesinin derlemesine göre, bu bağlamda öne çıkan bazı bölümler şöyle:
‘İSTEMİYORUM ÇÜNKÜ KÜRTLERDEN HOŞLANMIYORUM’
Bolton, Trump’ın Suriye’den çekilmeyle ilgili tutumu hakkında şu ifadeleri kullanıyor:
“Trump bir Pazartesi günü ‘Kötü savaşlardan (Ortadoğu) çıkmak istiyorum. Bize düşman olan ülkeler için IŞİD milislerini öldürüyoruz’ dedi. Ben de Rusya, İran ve Esad’tan bahsettiğini zannettim. Oysa Trump Suriye’den bahsediyordu. Danışmanların bir kısmı ABD’nin tamamen çekilmesini daha doğru buluyor, bir kısmı bir süre daha kalınmasını istiyordu.
Ancak Trump’ın daha farklı bir görüşü vardı; ‘Ben kalmak istemiyorum çünkü Kürtlerden hoşlanmıyorum. Onlar Irak’ta Araplardan, Suriye’de Türklerden kaçıyorlar. Ancak F-18’lerle çevrelerini bombalayarak korumaya aldığımızda kaçmıyorlar’ dedi. Sonra bana ne yapmamız gerektiğini sordu? Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise Trump’ın hem kendisine hem de John Bolton’a zaman vermesi gerektiğini söyledi. Ancak kısa bir süre sonra Trump’ın ABD güçlerini Suriye’den çekeceği fikri netleşmişti.”