Dış güneş sisteminde bulunan dev kuyruklu yıldız

 Dış güneş sisteminde bulunan dev kuyruklu yıldız

29.06.2021 - 20:53

Güncelleme : 29.06.2021 - 20:53

100-200 kilometre çapında olduğu tahmin edilen olağandışı gezgin cisim, 2031’de Güneş’e en yakın yaklaşımını yapacak.

Karanlık Enerji Araştırması’nın 6 yıllık verilerinde Güneş Sistemimizin eteklerinden dev bir kuyruklu yıldız keşfedildi. Comet Bernardinelli-Bernstein’ın tipik bir kuyruklu yıldızdan yaklaşık 1000 kat daha büyük olduğu tahmin ediliyor ve bu onu modern zamanlarda keşfedilen en büyük kuyruklu yıldız haline getiriyor. Milyonlarca yıl boyunca uzak Oort Bulutundan içeriye doğru yolculuk eden son derece uzun bir yörüngeye sahiptir. Yaklaşan yolda keşfedilecek en uzak kuyruklu yıldızdır ve çıplak gözle görülebileceği tahmin edilmese de, Güneş’e yaklaşırken gelişimini izlememiz için bize yıllar verir.

Karanlık Enerji Araştırması’ndan (DES) kapsamlı bir veri araştırmasının ardından iki gökbilimci tarafından dev bir kuyruklu yıldız keşfedildi. Genelinde 100-200 kilometre, ya da çoğu kuyruklu yıldızların yaklaşık 10 katı çapı olduğu tahmin ediliyor kuyruklu yıldız, buz gibi bir kalıntı erken tarihinin göç dev gezegenler tarafından Güneş Sistemi’nin dışına fırlattı olan Güneş Sistemi . Bu kuyruklu yıldız daha önce görülenlerden oldukça farklı ve büyük boyut tahmini, ne kadar güneş ışığını yansıttığına bağlı.

Pensilvanya Üniversitesi’nden Pedro Bernardinelli ve Gary Bernstein, Víctor’a monte edilmiş 570 megapiksellik Karanlık Enerji Kamerası (DECam) tarafından toplanan veriler arasında gizlenmiş Comet Bernardinelli-Bernstein (C/2014 UN271 adıyla) adlı kuyruklu yıldızı buldu Şili’deki Cerro Tololo Amerika Kıtası Gözlemevi’nde (CTIO) bulunan M. Blanco 4 metrelik Teleskop. Karanlık Enerji Araştırmasından elde edilen verilerin analizi, Enerji Bakanlığı (DOE) ve Ulusal Bilim Vakfı (NSF) tarafından desteklenmektedir ve DECam bilim arşivi, NSF’nin NOIRLab’ındaki Topluluk Bilim ve Veri Merkezi (CSDC) tarafından küratörlüğünü yapmaktadır. CTIO ve CSDC, NOIRLab Programlarıdır.

Dünyanın en yüksek performanslı, geniş alanlı CCD görüntüleyicilerinden biri olan DECam, özellikle DES için tasarlandı ve 2013 ile 2019 yılları arasında DOE ve NSF tarafından işletildi. DECam, DOE tarafından finanse edildi ve DOE’nin Fermilab’ında inşa edildi ve test edildi. Şu anda DECam, çok geniş bir bilim alanını kapsayan programlar için kullanılmaktadır.

DES, gece gökyüzünün 5000 derecelik bir alanı boyunca 300 milyon galaksiyi haritalamakla görevlendirildi , ancak altı yıllık gözlemleri sırasında, incelenen alandan geçen birçok kuyruklu yıldız ve Neptün ötesi nesne de gözlemledi. Bir trans-Neptün nesnesi veya TNO, Güneş Sistemimizde Neptün’ün yörüngesinin ötesinde bulunan buzlu bir cisimdir.

Bernardinelli ve Bernstein, Ulusal Süper Bilgi İşlem Uygulamaları Merkezi ve Fermilab’da 15-20 milyon CPU saati kullandı ve bir parçası olarak alınan 80.000 maruziyette tespit edilen 16 milyardan fazla bireysel kaynak arasından 800’den fazla bireysel TNO’yu tanımlamak için gelişmiş tanımlama ve izleme algoritmaları kullandı. DES. Bu tespitlerin otuz ikisi özellikle bir nesneye aitti — C/2014 UN271.

Kuyruklu yıldızlar, Güneş’in sıcaklığına yaklaştıkça buharlaşan, komalarını ve kuyruklarını büyüten buzlu cisimlerdir. Nesnenin 2014-2018 yılları arasındaki DES görüntüleri tipik bir kuyruklu yıldız kuyruğu göstermedi, ancak Küçük Gezegen Merkezi aracılığıyla keşfinin duyurulmasından sonraki bir gün içinde, Las Cumbres Gözlemevi ağını kullanan gökbilimciler, Kuyruklu Yıldız Bernardinelli-Bernstein’ın yeni görüntülerini aldılar son 3 yılda komaya girdiğini ve onu resmen bir kuyruklu yıldız yaptığını ortaya çıkardı.

Şu anki içe doğru yolculuğu, Güneş’ten 40.000 astronomik birimin (au) üzerinde – başka bir deyişle, Güneş’ten Dünya’dan 40.000 kat daha uzakta veya 6 trilyon kilometre uzakta (3.7 trilyon mil veya 0.6 ışıkyılı – 1 /7 en yakın yıldıza olan uzaklık). Karşılaştırma için, Plüton ortalama olarak Güneş’ten 39 au uzaklıktadır. Bu, Comet Bernardinelli-Bernstein’ın Güneş Sistemi’nin erken tarihi sırasında fırlatılan Oort Bulutu nesnelerinden kaynaklandığı anlamına gelir. Oort Bulutunun şimdiye kadar tespit edilen en büyük üyesi olabilir ve gelen bir yolda tespit edilen ilk kuyruklu yıldızdır.

Kuyruklu yıldız Bernardinelli-Bernstein şu anda Güneş’e çok daha yakın. İlk olarak DES tarafından 2014 yılında 29 au (4 milyar kilometre veya 2.5 milyar mil, kabaca Neptün’ün mesafesi kadar) uzaklıkta görüldü ve Haziran 2021 itibariyle 20 au (3 milyar kilometre veya 1.8 milyar mil, Uranüs’ün Güneş’ten uzaklığı) ve şu anda 20 büyüklüğünde parlıyor. Kuyruklu yıldızın yörüngesi Güneş Sistemi düzlemine dik ve Güneş’e en yakın noktasına (günberi olarak bilinen) 2031’de, yani 11 civarında olacağı zaman ulaşacak. au uzakta (Satürn’ün Güneş’e olan mesafesinden biraz daha fazla) – ama daha yakın olmayacak. Kuyruklu yıldızın boyutuna rağmen, şu anda gökyüzü gözlemcilerinin onu en parlak anında bile görebilmek için büyük bir amatör teleskopa ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor.

Gary Bernstein , “Belki de şimdiye kadar görülen en büyük kuyruklu yıldızı keşfetme ayrıcalığına sahibiz – ya da en azından iyi çalışılmış herhangi bir kuyruklu yıldızdan daha büyük – ve insanların yaklaşırken ve ısınırken evrimini izlemesi için yeterince erken yakaladık” dedi. “Güneş Sistemini 3 milyon yıldan fazla bir süredir ziyaret etmedi.”

Comet Bernardinelli-Bernstein, NOIRLab tesisleri de dahil olmak üzere astronomi topluluğu tarafından, kendi gezegenimizin doğuşundan bu devasa kalıntının bileşimini ve kökenini anlamak için yoğun bir şekilde takip edilecektir . Gökbilimciler, Plüton ve Kuiper Kuşağı’nın çok ötesinde Oort Bulutu’nda bekleyen bu büyüklükte daha birçok keşfedilmemiş kuyruklu yıldız olabileceğinden şüpheleniyorlar. Bu dev kuyruklu yıldızların, tarihlerinin başlarında Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’ün göçüyle Güneş Sistemi’nin uzak noktalarına dağıldığı düşünülüyor.

NOIRLab astronomu Tod Lauer , “Bu, Oort Bulutu’ndaki bilinmeyen büyük nesne popülasyonu ve bunların Güneş Sistemi kurulduktan kısa bir süre sonra buz/gaz devlerinin erken göçü ile bağlantıları için çok ihtiyaç duyulan bir çapadır ” dedi.

NOIRLab Ulusal Bilim Vakfı Program Direktörü Chris Davis, “Bu gözlemler, Blanco teleskopu gibi ulusal tesisler üzerinde uzun süreli anket gözlemlerinin değerini gösteriyor” diyor. “Comet Bernardinelli-Bernstein gibi devasa nesneler bulmak, Güneş Sistemimizin erken tarihini anlamamız için çok önemlidir.”

Perihelion’a ulaştığında ne kadar aktif ve parlak olacağı henüz bilinmiyor. Ancak, Bernardinelli söylüyor Vera C. Rubin Gözlemevi, NOIRLab gelecekteki bir program, “sürekli 2031 yılında günberi Comet Bernardinelli-Bernstein şekilde ölçün ve muhtemelen bunun gibi bir çok rapor bulur” astronomların nesneleri karakterize izin Oort Bulutundan çok daha ayrıntılı olarak.

YORUMLAR
Bir Yorum Yapın